De afgelopen maanden zijn drie grote ‘Fluid’-projecten live gegaan bij de SaNS-instellingen: Selfservice voor docenten en studieloopbaanbegeleiders (bij de HvA), Selfservice voor studenten (ook bij de HvA) en Aanmeld-, toelatings- en inschrijffunctionaliteit voor o.a. buitenlandse studenten (in Leiden).
Docenten bij de HvA kunnen nu op een veel eenvoudigere en gebruiksvriendelijkere manier toetsresultaten vastleggen. En studieloopbaanbegeleiders krijgen de voortgang van hun studenten veel beter in beeld.

De studenten van de HvA reageerden op Twitter met ‘New SIS is EASY!’ en ‘De nieuwe Selfservice is een ongelooflijke verbetering!’ toen ze begin september inlogden in SIS. Hun resultaten en studievoortgang komen helder in beeld, met een simpele klik op de ‘tiles’ op hun homepage. En ook het aanmelden voor vakken, toetsen en minoren lukt nu met een paar klikken.

De verbeteringen in gebruiksgemak voor docenten en studenten zijn mogelijk gemaakt met nieuwe, maatwerk, pagina’s, waarbij gebruik is gemaakt van de nieuwe ‘fluid’-mogelijkheden van Campus Solutions. De pagina’s hebben een moderne uitstraling, aansluitend bij de huisstijl van de HvA. En voor de studenten zijn de pagina’s ook ‘responsive’, zodat ze ook hun smartphone kunnen gebruiken voor het resultatenoverzicht of het aanmelden.

Het ontwikkelen van deze fluid-pagina’s kostte relatief veel inspanning. Het heeft geen zin de bestaande selfservice componenten van Campus Solutions van een fluid-jasje te voorzien. Ook de fluid-pagina’s die Oracle zelf heeft ontwikkeld zijn onvoldoende. Daarom moesten er nieuwe pagina’s worden gemaakt. En dat betekende dat de ontwikkelaars van het EC zich nieuwe technieken eigen moesten maken. Met alleen Peoplecode en gegevensgrids op componenten kom je er niet. Er moet ook met de nieuwe Master-Detail structuren worden gewerkt, met CSS voor de opmaak van de onderdelen van een pagina, en met javascript voor de interactie met die pagina’s.
Die opgedane kennis kwam goed van pas voor het fluid-project van Leiden, waar een heel nieuwe module is gemaakt die het aanmeld-, toelatings- en inschrijfproces voor buitenlandse studenten en masterinstromers ondersteunt. Zowel voor de aanmelders, voor het aanvullen van gegevens en het uploaden van documenten, als voor de administratie en toelatingsbeoordelaars, die moeten beslissen over een aanvraag. En inclusief een component om aanmeldgeld te kunnen betalen via iDeal. Het studentendeel is geheel in Fluid ontwikkeld. En voor het backofficedeel wordt o.a. gebruik gemaakt van het Evaluation Management System framework in Campus Solutions. In oktober hebben al zo’n 700 studenten een start gemaakt met de aanmelding voor studiejaar 2018/2019.