Thema: Fluid

Oracle introduceert in Campus Solutions 9.2 een nieuw interactie-concept: ‘Fluid’. Dat is een compleet nieuwe manier om pagina’s vorm te geven en een andere navigatie opzet. De pagina’s zijn ‘responsive’: ze passen zich aan aan de grootte van het gebruikte apparaat (laptop, tablet, smartphone). En ze hebben een veel modernere look & feel. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van HTML5, CSS en Javascript, waardoor de weergave ook nog relatief eenvoudig aan te passen is een eigen huisstijl (met ‘Branding’). Die aanpassingen zijn vooral bedoeld voor selfservice-schermen.

Ook de navigatie werkt volgens een nieuw concept, niet meer (vooral) gebaseerd op de menustructuur. Startpunt is een gepersonaliseerde homepage, met daarop allemaal eigen ‘tiles’, die toegang geven tot de relevante onderdelen van het systeem. Ook zoeken naar personen of vakken gaat er helemaal anders uitzien. Voor vervolgacties kan gebruik worden gemaakt van ‘related actions’, zodat er minder muisklikken nodig zijn en je meteen bij het juiste bewerk-scherm komt.

We hoeven overigens niet te wachten op CS 9.2, want met PeopleTools 8.55 zijn ook in CS 9.0 al Fluid pagina’s te maken.

Thema specialist

Hans Janssen

Hans Janssen

product manager SaNS Expertisecentrum

Hans Janssen werkt al vele jaren in het SaNS samenwerkingsverband en onderzoekt als productmanager SIS van het Expertisecentrum continu de nieuwe functionaliteit en techniek rondom Campus Solutions. 

Groepsomgeving

Op de DEUG groepsomgeving delen we onze kennis en ervaring. Ben je lid van DEUG, deel dan je kennis en discussieer mee in de groep.

Tips en trucs

Bezoek de DEUG groepensite voor meer informatie

Bekijk eens de youtube filmpjes van Oracle over Fluid

Waar vind je belangrijke informatie?

Documentatie

Documentatie over de nieuwe functionaliteit is te vinden op de website van My Oracle Support (MOS), nadat je hebt ingelogd met je support account. Je kunt daar op basis van de dossiernummers de documentatie vinden.

Informatie uit de CS community

Er zijn de afgelopen jaren al meerdere presentaties gegeven over onderzoek en ervaringen met Program Enrollment en Activity Management. Ook op de site van het SaNS Expertisecentrum vindt u deze informatie.

 

Projecten

Er zijn meerdere projecten die zich bezighouden responsive design en fluid.

Fluid bij SaNS instellingen

In SaNS-verband worden/zijn drie fluid-selfservice omgevingen ontwikkeld: voor reguliere studenten (HvA), voor docenten en studieloopbaanbegeleiders (HvA) en voor studenten met een buitenlandse vooropleiding, die een apart aanmeldings- en toelatingstraject volgen (Leiden).

De HvA studenten kunnen vanaf het studiejaar 2017/2018 hun resultaten en hun studievoortgang zien op de nieuwe fluid-manier, zowel op PC als op tablet en smartphone. Ook aanmelden voor vakken, minoren en tentamens kan in de nieuwe omgeving. De studenten die deze nieuwe omgeving in juni 2017 mochten testen waren zeer enthousiast en wilden ‘fluid’ het liefst meteen ook in productie zien. Ze moesten nog even wachten.

De HvA docenten maken sinds maart 2017 gebruik van fluid-selfservice voor het opvragen van deelnemerslijsten en het vastleggen van resultaten. Ook de studieloopbaanbegeleiders werken met de nieuwe look&feel voor het bekijken van de voortgang van hun studenten en voor het vastleggen van adviezen.

De studenten die zich in Leiden gaan aanmelden (via Studielink) en die een buitenlandse vooropleiding hebben, doorlopen de rest van hun aanmeld- en toelatingsprocedure in een fluid-omgeving. De schermen voor invullen van aanvullende informatie en het uploaden van de noodzakelijke documenten, en het bekijken van de voortgangsstatus zijn allemaal voorzien van een Leidse look&feel, met fluid.

Voor alle drie de selfservice-omgevingen geldt overigens dat het niet mogelijk was de bestaande schermen fluid te maken: er moesten geheel nieuwe schermen worden ontwikkeld.

In 2018 wordt het mogelijk om Oracle’s nieuwe fluid formulieren tool in te gaan zetten voor het ontwikkelen van eigen workflow met de inzet van fluid- schermen. Dergelijke workflow en schermen kunnen grotendeels door functioneel beheer zelf ontwikkeld worden.

 

Fluid bij Flexuz

Bij Flexuz is (in augustus 2017) een Fluid-pagina opgeleverd waarbij de mentoren/studiebegeleiders de studentkeuze van de keuzedelen kunnen registreren van hun eigen groep. De zeer gebruiksvriendelijke pagina is benaderbaar via smartphone, tablet en uiteraard de computer. Voor het Studievolg-project bij Noorderpoort worden daarnaast diverse Fluid-pagina’s ontwikkeld. De upgrade naar PTools 8.55 en CS 9.2 die Flexuz najaar 2017 door gaat voeren biedt in deze Fluid-ontwikkeling vele extra mogelijkheden.