OKE staat voor MBO Onderwijs Koppelingen Examinering. Het is een landelijk project waarbij de DEUG-scholen participeren in één van de drie pilots. Doel is het realiseren van een geautomatiseerde, digitale gegevensuitwisseling rond student-, planning- en resultaatgegevens in het examenproces. Hoe de keten eruit ziet zie je schematisch hieronder in de flows van OKE weergegeven.

In de gehele keten zijn meerdere softwarepakketten die ingezet kunnen worden. In pilot 2 gaat het om Peoplesoft als SIS in combinatie met OnTrac (toetsplanning & logistiek) en Remindo (toetsafname).

Gezamenlijke standaarden in de keten

Op de achtergrond is er ook nog een groter doel; de MBO-sector is bezig om gezamenlijk te komen tot standaarden rondom de gegevens uitwisselingen. Natuurlijk is het doel om daarbij aan te sluiten bij landelijke en zelfs internationale standaarden zoals OOAPI en idealiter EDU-API.
De laatste maanden gebeurt er veel rondom het project OKE. De 1.0 versie van de standaard is klaar en geaccordeerd. Tegelijkertijd is het in de praktijk nog (net) niet klaar om bij de ROC’s live te gaan. We zijn in de pilot 2 nog volop bezig met de leveranciers in de keten om te zorgen dat alles werkt. Het hangt nog op o.a. herkansingen en variatie in de afname varianten van toetsen. De hoop is dat eind 2024 de weerbarstige laatste loodjes worden overwonnen en de ROC’s kunnen gaan starten met het gebruiken van de gehele keten in de praktijk. Ondertussen wordt al wel gestart aan versie 1.1 van de standaard omdat versie 1.0 alweer verbetering behoeft.
Terwijl de praktijk weerbarstig blijkt is er wel veel enthousiasme over het principe en de potentiele winst. In het gehele onderwijs is juist het examenproces veel handwerk, veel dubbel invoeren en heel veel frustratie & inefficiency. Het OKE-project is dan ook gepresenteerd aan de HO-instellingen van de DEUG op 10 oktober; hopelijk met een vervolg gesprek over concretisering en mogelijkheden in het HO. Daarnaast waren we aanwezig op de MCX DEUG kennisdeeldag op 2 oktober en werd daar juist de meer technische opzet van de gegevensuitwisseling gepresenteerd.

OKx

Als laatste wordt landelijk nagedacht over opvolging, de zogenaamde OKX. Meer standaarden in het onderwijs, op basis van OOAPI en EDU-API, voor uitwisseling in de diverse ketens. Denk aan modularisatie, stage, etc.
Volop beweging en hopelijk vanaf begin 2025 ook in gebruik bij steeds meer ROC’s.

Mochten er vragen / opmerkingen zijn neem contact op met Martijn Broekhuizen (martijn.broekhuizen@deug.nl)