De centrale loting voor Numerus Fixus opleidingen als Geneeskunde of (Toegepaste) Psychologie in het HO wordt volgend jaar afgeschaft. Er voor in de plaats komt ‘Selectie en Plaatsing’: instellingen bepalen zelf op welke manier ze uit de aanmelders de ‘geschikten’ of ‘gelukkigen’ selecteren voor het beperkte aantal plaatsen. Studielink gaat in dat nieuwe proces een belangrijke rol spelen, namelijk naast het doorgeven van de aanmeldingen aan de instellingen ook het controleren of een student niet te veel aanmeldingen doet.

De instellingen bepalen vervolgens welk rangnummer elk van de aanmelders krijgt, bijvoorbeeld met testen of de beoordeling van motivatiebrieven, en geven die rangnummers weer door aan Studielink en daarmee aan de student.
Voor de uitwisseling van de aanmeldingen en rangnummers wordt een nieuw type bericht gebruikt, met daarin bulkgegevens: alle aanmeldingen met rangnummers (eerst nog niet gevuld) van een instelling in één keer.

Oracle heeft voor dit nieuwe proces en de nieuwe berichttypen (we zijn al bij msg54) een uitbreiding op de Studielink-functionaliteit geleverd. De nieuwe berichten kunnen worden verwerkt en aangemaakt, en de lijst met rangnummers die de instellingen opstellen, kan worden ingelezen en onderhouden.

Studenten die zich aanmelden voor studiejaar 2017/2018 krijgen hier voor het eerst mee te maken. De instellingen krijgen het nieuwe bericht met de lijst met in te vullen rangnummers op 16 januari 2017 voor het eerst binnen. En moeten dat, ingevuld, uiterlijk 15 april weer terugsturen (per opleiding).

Het proces om vervolgens de aanmelders van een rangnummer te voorzien kan grotendeels ook met CS worden ondersteund: de studenten krijgen specifieke checklist-items toegekend, middels serviceverzoeken kunnen ze motivatiebrieven etc. uploaden of zich opgeven voor testen, en beoordelingen daarvan kunnen als resultaten van specifiek hiervoor aangemaakte studieactiviteiten worden vastgelegd, wat weer leidt tot een rangnummer.