Op 27 en 28 november was de HEUG Europe gepland in Lille.

Vanuit de DEUG was er zoals gebruikelijk weer een borrel gepland op de zondag vooraf aan de conferentie. Lille was al helemaal in kerststijl met in het centrum een gigantische kerstboom en een gezellige kerstmarkt. De borrel vond plaats in de Vintagebar in het centrum. Dit was een klein gezellig straatje met meerdere barretjes en restaurantjes. De bar was alleen voor de DEUG borrel beschikbaar en toen we binnenkwamen werd ook al snel duidelijk waarom. De bar was namelijk niet heel erg groot. Nu was de borrel zo’n succes dat er meer mensen kwamen dan zich hadden aangemeld waardoor het zeker gezellig was maar zo nu en dan moest je wel even langs collega’s wringen om langs te komen.

Helaas heb ik tijdens de borrel niet de gelegenheid gehad om onze sponsoren voor deze borrel te bedanken. MCX en Epicenter bedankt voor de gezellige borrel!!

Hieronder lees je de ervaringen van Hans Janssen (SaNS-EC) en Marije Bottinga (HvA)

HEUG Europe in Lille (door Hans Janssen, SaNS-EC)

Afgelopen november was de jaarlijkse regionale HEUG conferentie, vroeger ‘EMEA’, nu alleen nog ‘Europe’. Dit keer in Lille, prima vanuit Nederland te bereiken met de auto of de trein. En dat was te merken: er waren erg veel DEUG-collega’s present. Die konden na aankomst op zondag meteen weer Nederlands doen op de DEUG-borrel in het centrum van de stad (met dank aan MCX).

Op maandag en dinsdag(ochtend) was de eigenlijke conferentie, tjokvol erg interessante presentaties. Sommige al bekend voor fervente bezoekers van DEUG-conferenties of -kennisdagen.
Uiteraard waren er veel presentaties over het gebruik van Campus Solutions, met nieuwe inzichten en veel voorbeelden van aangepaste omgevingen. Maar er waren ook veel meer algemene presentaties, over agile werken (wat veel), over testen en over de aanpak van lastige projecten.

Zie hier de presentaties van DEUG-leden:
• Without Standards there can be no improvement
• Processing data in bulk with Excel to CI
• Want to simplify maintenance of curricula? Meet the curriculum builder for Program Enrollment
• Integration of the visa application process into the Student Information System
• Different institutions, but one shared service – the benefits of working together
• Kibana First Steps
• Integrating business processes and supporting Agile ways of working
• When virtual duct tape no longer works: redesigning your enrolment configuration
• Communicating to students where they are
• Purging student data in CS (while retaining the necessary data)
• Connecting Campus Solutions to the world
• Curriculum Management with SQill at the Amsterdam University of Applied Sciences
• Chatbots: Payment Advisor & other use cases
• Solving real world problems and looking forward with Campus Solutions
• Distilling Harmony from Polyphony: Optimizing Student Processes and Systems
• Revolutionizing Education Through AI powered Chatbots
• Enhance & Enable Student Mobility: Exchange Enrollments between Partners Using 1 Portal
• Working agile at a University – a real life example
• Tools 8.60 – what is new (tools gadgets, ideas, use cases, etc.)

Het was een zeer geslaagde conferentie, met een erg hoge dichtheid aan relevante en interessante presentaties. Waarom zou je nog naar de Alliance vliegen, als je een treinreis afstand veel meer kans hebt op een presentatie waar je wat aan hebt? Graag dit jaar weer, en in de buurt!

HEUG Europe (door Marije Bottinga HVA)

Met een grote Nederlandse delegatie gingen we eind november naar Lille. ‘Helemaal’ naar Frankrijk, maar vanaf Amsterdam is het maar 3 uur rijden, je bent er echt zo, want het ligt vlak voorbij de Belgische grens.

Lille bleek een ontzettend leuke stad, een oud centrum met kronkelige straatjes, een enorme variatie aan winkels, alles al versierd voor de kerst, een gigantisch museum van schone kunsten en heerlijke taartjes! Zondagavond hadden we de DEUG borrel met alle Nederlanders én Hillary vanuit Arizona van de HEUG, die we al regelmatig hadden in zoom calls hadden gesproken ter voorbereiding van deze HEUG Europe. Ontzettend leuk om alle DEUG collega’s weer te zien.

Jasper Faber opende het congres en gaf het advies om naar de ‘gouden eieren’ te zoeken, oplossingen waar je instelling verbeteringen mee kan maken. Daarna deed Jesper Voskamp een pubquiz met allerlei vragen over SIS, met je telefoon kon je de antwoorden invullen en live op het scherm zien. Leuk meteen interactieve sessie! Lucas Heymans praatte ons bij over de ontwikkelingen van Oracle en daarna splitsen we op naar de paralelle sessies.
Ik vond het een ontzettend leuk en leerzaam congres. Waar vroeger de nadruk echt op het systeem lag en iedereen liet zien hoe goed en fantastisch ze bezig zijn, heb ik het idee dat het nu meer gaat over dat SIS een middel is en niet het doel om je processen op orde te krijgen. Zo werd in de presentatie van de clusterregisseurs benadrukt: ja SIS kan natuurlijk van alles, maar als je een wensenlijst met enorm veel complexiteit, moet je je altijd afvragen ‘maar wíllen we dit ook echt’ en moet je proces niet gewoon logischer? Ook had ik het idee dat mensen nu veel meer durven te vertellen over iets wat helemaal niet goed liep, en hoe je dat aangepakt hebt. En die ervaringen zijn ontzettend waardevol voor andere instellingen.