In de komende jaren gaat Campus Solutions er heel anders uit zien, met name voor de selfservice-gebruikers. Daar ligt de ‘Fluid’ look & feel en navigatie aan ten grondslag. Oracle zelf werkt aan de Nederlandse versie van 9.2. Deze komt in het voorjaar 2017 beschikbaar. Met name de HvA kan echter niet wachten op de aanpassingen die Oracle gaat uitleveren.

Daarom is het Expertisecentrum zelf aan de slag gegaan met het ‘fluidizen’ van het SIS. Dat gebeurt in drie projecten, twee voor de HvA en een voor Leiden. De HvA projecten moeten de docenten resp. de docenten verbeterde selfservice mogelijkheden bieden.

Voor de projecten wordt gebruik gemaakt van PeopleTools 8.55, waarin de techniek is opgenomen om de selfservice pagina’s een modernere look & feel te geven en de navigatie binnen het SIS te vernieuwen. Deze techniek wordt ingezet binnen Campus Solutions 9.0. Oracle zelf levert de nieuwe standaard selfservice pagina’s uit in CS 9.2, maar dat gaat stapsgewijs en met een nieuwe multi-language techniek die pas in juni 2017 beschikbaar komt.

Het zelf maken van Fluid-pagina’s valt nog niet mee, zo is de eerste ervaring. Zo maar even een bestaande pagina aanpassen blijkt lang niet altijd te werken. Voor de docenten zijn geheel nieuwe pagina’s gemaakt om resultaten in te voeren. Ook om te kunnen navigeren op de Fluid manier moeten geheel nieuwe pagina’s worden gemaakt. Voor de ontwikkelaars betekent Fluid het werken met een heel nieuwe manier van vormgeven van pagina’s: je kunt niet meer in peoplecode bepalen waar een component op de pagina komt, maar moet dat overlaten aan de browser, aangestuurd door de CSS opbouw van de pagina. En je moet er rekening mee houden dat de pagina’s ook op een smartphone of tablet moeten werken. Dat vergt ook een nieuwe manier van denken.

De Fluid techniek stelt je in staat zo’n beetje elke lay-out te realiseren die je maar wil, maar dat is wel zeer bewerkelijk. In SaNS-verband wordt daarom gewerkt aan een herbruikbare template voor Fluid schermen, met ruimte voor de eigen huisstijl van de aangesloten instellingen.