AVG richting afronding

De laatste maanden is er duidelijk vooruitgang geboekt in het project. Voor de zomer zijn twee volle testdagen gerealiseerd. Daarbij werd o.a. de functionaliteit getest waarbij studentgegevens ouder dan zeven jaar worden verwijderd en waarbij tegelijkertijd diploma en/of certificaten bewaard moeten blijven. Verwachting is dat voor eind 2024 het project kan worden opgeleverd. Daarbij zal waarschijnlijk ook nog extra functionaliteit worden toegevoegd namelijk een historische diplomatabel inclusief component interface voor invoer. Rond de zomer zal ook nog de openstaande issue / wensenlijst worden doorgenomen om te zien of er nog extra functionaliteit in scope zit. Het blijft een spannend proces rondom de AVG waarbij behalve functionaliteit ook veel gesproken wordt over bijvoorbeeld beleid van de organisatie zelf en hoe je managementinformatie borgt.

DEUG beheer richt zich op landelijke wijzigingen

Landelijke aanpassingen bij ROD / RIO blijven vragen om ook doorontwikkeling binnen DEUG beheer. Zo wordt bij ROD o.a. wijzigingen rondom taal (benamingen in systeem zelf) en nationaliteit voorbereid voor 2025 waar dan ook de ROC’s aan moeten voldoen met hun SIS. Daarnaast speelt een wijziging in de inschrijvings-typen (LBL voltijd en deeltijd) die in 2025 zullen moeten worden doorgevoerd in zowel ROD als RIO. De huidige inschatting is dat de impact niet heel groot is.

Interessant zijn de plannen om op termijn (7-9 jaar) CAMBO (centraal aanmelden voor het MBO) te laten samengaan met Studielink. OP kortere termijn zal het beheer van CAMBO door Topicus als leverancier worden overgedragen naar een andere partij.

Onderwijskoppeling Examinering (OKE) richting 1.0?!

OKE is een project geïnitieerd door MBO digitaal met ook financiering vanuit Npulse. Het beoogt een standaard te ontwikkelen op basis van de OOAPI voor de koppelingen tussen SIS, planningstools en toetsafname-applicaties. Er is een landelijke projectgroep waarin Roel Griffioen namens DEUG participeert. Totaal lopen er binnen het project 3 pilots waarvan één pilot met de keten PeopleSoft (SIS), OnTrac (van leverancier Xebic – planningstool) en Remindo (toetsafname). De hoop was dat we voor de zomervakantie nog tot een versie 1.0 zouden kunnen komen van de OOAPI standaard die eronder ligt en dus ook van een werkende keten. Dit is niet gelukt; echter er worden wel grote stappen gemaakt waarbij de laatste testdag voor het eerst de informatieflow door de hele keten kwam. Na de zomer gaan we verder in het project met als deadline om voor de herfstvakantie een versie 1.0 op te kunnen leveren, klaar om ook bij de ROC’s in productie te kunnen.

Het potentieel van een werkende OKE-keten is zeer groot; het zou de volledige flow rondom examinering automatiseren en daarmee veel administratieve (dubbele) handelingen voorkomen. Het gaat dan om de keten waarbij studentgegevens van het SIS, via het plannen van toetsen tot het maken van toetsen en het terugkoppelen van de resultaten in de keten worden uitgeleverd. Inclusief bijvoorbeeld herkansingen, het zelf kunnen inschrijven en alle non-happy-flows.
Vanuit het HO is interesse voor de OOAPI, voor de potentie en ook de functionaliteit in de keten. Daarom zal er vanuit de DEUG in de herfst ook een online bijeenkomst worden georganiseerd met een demo van OKE. Huidige planning is 11 oktober van 10-12. Mocht je interesse hebben laat dit vooral even weten (martijn.broekhuizen@deug.nl).

OK-X als vervolg?

In het MBO zijn ook verkennende gesprekken bezig rondom het ontwikkelen van meer ketens op basis van de OOAPI. Denk aan informatie-uitwisseling bijvoorbeeld op het gebied van modules, leereenheden, stages, etc. Vanuit de ROC’s binnen de DEUG is aangegeven dat er grote interesse is om hierin mee te denken.