Programma

DEUG Conference 2017: 20 kennissessies!

3 Rondes met inspirerende sessies

Naast een centraal programma zijn er 3 rondes presentaties en workshops aangeboden aan de bezoekers. Voor de gebruikers van Campus Solutions zijn er onderwerpen op het gebied van onderwijsaanbod, administratieve processen automatiseren, en diplomeren/afstuderen en bindende studieadviezen. Uiteraard kwam ook de techniek aan bod, en de laatste ontwikkelingen op het gebied van hosting, beheer, testen en cloudoplossingen.

 

Raadplegen van presentaties

Een groot aantal van de presentaties die gehouden zijn zijn als download beschikbaar gesteld op het publieke deel van de DEUG-groepsomgeving. 

Plenaire Sessies

Keynote 9.15u

Ruimte: Reinier Paping patio

Spreker: Frans van der Reep
Organisatie: Professor at the Inholland University of Applied Sciences, a Senior Strategist at Royal KPN, holds several board positions within both the public and private sector
Doelgroep: Iedereen

De komende jaren worden we omringd met een veelheid van nieuwe technologieën. De zelfsturende auto. Big data, die ons profileert. Nieuwe vormen van onderwijs. Tegelijkertijd is er in feite maar een beperkt beeld waar dit alles toe leidt. Wie is ‘looking back from the future’ en kan daarmee de consequenties overzien? Wie stelt de vraag welke samenleving we aan het bouwen zijn en of we die samenleving wel zo leuk gaan vinden?
De tech bedrijven doen dit vanuit hun commerciële belang nauwelijks. En ook de Nederlandse overheid lijkt ons de digitale wereld in te sturen. Waar heeft de digitale wereld in uw leven echt iets toegevoegd? Skype? Appen? E-mail? Tomtom? En wat vindt de student nu echt? Hierbij is een directe link met de nieuwe wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). 

Plenaire sessie 9.45u

Ruimte: Reinier Paping patio

Spreker: Lucas Heymans
Organisatie: Oracle, Director Applications Strategy, EMEA
Doelgroep: Iedereen

“De nieuwe wetgeving rond privacy en bescherming van persoonlijke data brengt niet alleen nieuwe regels, maar verlegt ook het zwaartepunt van de instelling naar het individu. Toch onderschatten nog vele organisaties de impact ervan.
Deze sessie biedt je een inleiding in de wetgeving en enkele voorbeelden van aanpak.”

Plenaire sessie 13.00u

Ruimte: Reinier Paping patio

Spreker: Lucas Heymans
Organisatie: Oracle, Director Applications Strategy, EMEA
Doelgroep: Iedereen

In deze sessie verneem je hoe Campus Solutions gaat evolueren en hoe Oracle een overstap naar de cloud nu en op termijn wil faciliteren.

Parallelle Sessies

Ronde 1

10.45 – 11:45

Ronde 1  Ruimte D1-11

Spreker: Ingrid Groeneveld
Organisatie: Inholland
Doelgroep: Administratief medewerkers

Het inrichten en verwerken van de restitutie van het collegegeld als gevolg van een uitschrijving van de student.

Ronde 1 Ruimte D1-12

Spreker: Gretha Kuiper
Organisatie: Noorderpoort
Doelgroep: Functioneel beheerders

“Studievolg omvat het vastleggen van begeleidingsnotities en de bijbehorende doorverwijzingen en het vastleggen van de voortgangscijfers van onze studenten.
In deze presentatie willen we je meenemen in het proces van besluit tot implementatie.
Uitgangspunten, Fit-Gap analyse, inrichtingskeuzes en implementatie. En natuurlijk laten we ook zien hoe het geworden is.”

Ronde 1 Ruimte D1-15

Spreker: Roelof Conijn en Eefje Zeelt
Organisatie: Universiteit Leiden
Doelgroep: Functioneel beheerders

“De Universiteit Leiden is sinds oktober live met een aanmeldportaal in CS gebouwd met behulp van Fluid.
Een nieuw systeem om (met name buitenlandse) aanmeldingen te verwerken was noodzakelijk omdat het oude systeem geen interfaces had, de user interface niet meer van deze tijd was en de hoeveelheid handwerk voor de backoffice enorm was. Dit hield in dat de verwerking van een aanmelding erg lang kon duren, met het risico in de tussentijd de potentiële student aan een andere instelling te zijn kwijtgeraakt.
Deze presentatie laat zien hoe het aanmeldproces er nu in CS uitziet: met veel geautomatiseerde processen op basis van standaard CS functionaliteit en maatwerk; met geautomatiseerde communicaties; een moderne look and feel en op maat gemaakte backoffice dashboards die er voor moet zorgen dat een aanmelding snel en soepel gedaan en verwerkt kan worden. “

Ronde 1  Ruimte D1-17

Spreker: Hans de Best en Hein van der Pas
Organisatie: Inholland
Doelgroep: Technisch beheerders

Technische en organisatorische do’s en dont’s

Ronde 1 Ruimte D1-19

Spreker: Stefan van Liempt
Organisatie: Cy2
Doelgroep: Technisch beheerders en functioneel beheerders

Als je geïnteresseerd bent in hoe je Fluid Homepages kan stylen, dan is deze sessie voor jou. Universiteit Leiden heeft onlangs de eerste fase van de gerestylede Fluid self-service gelanceerd en we laten je graag het resultaat tot nu toe zien. In deze sessie laten we je zien hoe je branding objecten, role-based branding en macro thema’s gebruikt. Gedurende de sessie delen we tips en tricks. N.b.: Deze sessie is geen introductie tot Fluid homepagina’s en gaat vooral in op technische onderwerpen als CS.

Ronde 2

14.00 – 15:00

Ronde 2  Ruimte D1-11

Spreker: Saskia Elissen en Justin Pors
Organisatie: Inholland
Doelgroep: Administratief medewerkers

In deze presentatie laten wij zien hoe Inholland de bindend studieadviezen via PeopleSoft registreert en verstuurt. Van het decaanadvies en het toekennen van de adviezen door de opleiding in een Fluid-pagina, tot het versturen van de brieven door het Servicepunt en de koppeling met de centrale studentenadministratie voor de juiste uitschrijfdata. Het hele proces verloopt via PeopleSoft Studievolg.

Ronde 2  Ruimte D1-12

Spreker: Elmer Mackor en Lukas Degens
Organisatie: CY2
Doelgroep: Functioneel beheerders en deels administratief medewerkers

De General Data Protection Regulation (GDPR) van de EU is ontworpen om privacywetgevingen door Europa te harmoniseren, dit heeft aardig wat effect op jouw Studenten Informatie Systeem. Ga met ons mee op ontdekkingsreis wat er nu al standaard in Campus Solutions aanwezig is om aan deze nieuwe eisen te voldoen. Bijvoorbeeld de functionaliteit die kan worden gebruikt voor het recht om vergeten te worden.

Ronde 2  Ruimte D1-15

Spreker: Hylke Hoekstra
Organisatie: Universiteit Leiden
Doelgroep: Eindgebruikers en functioneel beheerders

“Deze presentatie laat zien hoe de Universiteit Leiden een zeer tijdrovend proces heeft geanalyseerd en gevisualiseerd in een procesdiagram, welke vervolgens is omgezet in een geautomatiseerd batchproces. De business case is hierbij het automatiseren van het uitschrijfproces, nadat studenten een Verzoek tot Uitschrijving (VTU) hebben ingediend via Studielink.
Vóór 2016 werd elk VTU handmatig verwerkt door de Studentenadministrat ie (rond de 3.500-4.000 stuks per jaar). Vanaf studiejaar 2016 is de Uitschrijfbatch geïmplementeerd, waardoor er 3.200 verzoeken automatisch werden afgehandeld en er ‘slechts’ 450 verzoeken handmatig moesten worden behandeld. Het afgelopen jaar is dit proces geoptimaliseerd en de verwachting is dat het aantal handmatige uitschrijvingen met nog eens minstens 25% zal dalen in studiejaar 2017.
Deze presentatie laat zien hoe een ogenschijnlijk simpel proces toch zeer complex bleek, en zal tonen hoe dit complexe proces in overzichtelijke stukken is opgedeeld om dit vervolgens goed te kunnen automatiseren. In het laatste deel wordt getoond hoe hierbij gebruik is gemaakt van SQL views (die gebruik maken van binaire logica en geaggregeerde functies) en het gebruik van de Equation Engine voor verbeterde performance.”

Ronde 2  Ruimte D1-17

Spreker: Roel Griffioen
Organisatie: Epicenter
Doelgroep: Functioneel beheerders

In deze hands-on workshop begeleiden we u bij het maken van een Rules Engine-regel binnen Campus Solutions, en laten we zien hoe u deze kunt gebruiken om waarden in de database bij te werken (of zelfs nieuwe rijen in te voegen of bestaande te verwijderen) voor groepen studenten. De workshop is bedoeld voor functioneel beheerders (maar andere belangstellenden zijn natuurlijk ook welkom): aangezien de Rules Engine een functioneel hulpmiddel is, is het bouwen van een regel net zo eenvoudig als het bouwen van een query. Deelnemers dienen hun eigen laptop mee te nemen (mocht dit problematisch zijn, dan kunnen twee aanwezigen één laptop delen). Toegang tot een PeopleSoft CS-omgeving voor het bouwen van de regel zal tijdens de workshop worden verstrekt.

Ronde 2  Ruimte D1-19

Spreker: Ernst La Haye
Organisatie: CY2
Doelgroep: Technisch beheerders

Sinds juni dit jaar is er een nieuwe major tools versie beschikbaar. Wanneer je meer wil weten over de nieuwe features en andere highlights biedt deze sessie je een overzicht en nice-to-knows van tools 8.56.

Ronde 2  Ruimte C1-21

Spreker: Michel Jonkman
Organisatie: Epicenter
Doelgroep: Technisch beheerders

In PeopleTools 8.55 werd Component Event-mapping geïntroduceerd. In 8.56 is deze nieuwe functionaliteit verder uitgebreid. Deze functie stelt technisch personeel en ontwikkelaars in staat maatwerk People Code te scheiden van vanilla People Code met pluginachtige Application Classes. Dit reduceert de kosten en inspanningen die gemoeid zijn met het bepalen van de impact en het opnieuw toepassen van maatwerk op nieuwe PeopleCode uit upgrade bundels of PUM’s. 

Ronde 3

15.15 – 16.15

Ronde 3  Ruimte D1-12

Spreker: Paulien van Londen & Jack Bommer
Organisatie: Inholland
Doelgroep: Eindgebruikers en functioneel beheerders

We vertellen graag iets over hoe we bij Inholland de Student SelfService inzetten in ons inschrijfproces. Onze Student SelfService bestaat uit pagelets die de student ondersteunen in het inschrijfproces. Dit wordt bereikt door, onder andere, een to-do-lijst met alle inschrijfvoorwaarden die voor die specifieke student gelden, een stappenplan voor een van de inschrijfvoorwaarden (de Studiekeuzecheck – SKC) en een digitaal ‘ondertekend’ document. Geautomatiseerde herinneringen per e-mail en op zijn tijd een sms-bericht ondersteunen het inschrijfproces verder.

Ronde 3 Ruimte D1-15

Spreker: Wouter de Bruin en Lukas Degens
Organisatie: CY2
Doelgroep: Functioneel beheerders

De standaard Forms and Approval Builder stelt je in staat online formulieren te ontwerpen, het goedkeuringsproces te definiëren en deze uit te rollen naar gebruikers binnen jouw organisatie. Een organisatie zou deze oplossing kunnen gebruiken voor het omzetten van handmatige procedures naar papierloze procedures die een workflow-based goedkeuringsproces doorlopen en een audit trail bevatten voor het bijhouden van voortgang.

Ronde 3  Ruimte D1-17

Spreker: Elmer Mackor
Organisatie: CY2
Doelgroep: Functioneel beheerders

Zelf als beheerder of eindgebruiker rapportages maken en onderhouden? In deze workshop worden de basisbeginselen besproken van BI publisher en zal stap voor stap via een live demo te zien zijn hoe zo’n rapportage gebouwd wordt.

Ronde 3  Ruimte C1-21

Spreker: Christien Krens
Organisatie: SaNS-EC
Doelgroep: Functioneel beheerders

“In de komende jaren gaat Campus Solutions er heel anders uit zien, met name voor de selfservice-gebruikers. Daar ligt de ‘Fluid’ look & feel en navigatie aan ten grondslag.
Het Expertisecentrum is zelf aan de slag gegaan met het ‘Fluidizen’ van het SIS. Dat is gebeurd in drie projecten, twee voor de HvA en een voor Leiden. De projecten bieden voor de docenten resp. studenten verbeterde selfservice mogelijkheden.
Voor de projecten is gebruik gemaakt van PeopleTools 8.55, waarin de techniek is opgenomen om de selfservice pagina’s een modernere look & feel te geven en de navigatie binnen het SIS te vernieuwen. Deze techniek is ingezet binnen Campus Solutions 9.0. Oracle zelf levert de nieuwe standaard selfservice pagina’s uit in CS 9.2, maar dat gaat stapsgewijs.
Voor de ontwikkelaars betekent Fluid het werken met een heel nieuwe manier van vormgeven van pagina’s: je kunt niet meer in PeopleCode bepalen waar een onderdeel op de pagina komt, maar moet dat overlaten aan de browser, aangestuurd door de CS opbouw van de pagina. Bovendien moeten de pagina’s ook op een smartphone of tablet goed werken. Dat vergt een nieuwe manier van denken. De Fluid techniek biedt mogelijkheden om zo’n beetje elke lay-out te realiseren die je maar wil, maar dat is wel bewerkelijk. In SaNS-verband is daarom gewerkt aan een herbruikbare template voor Fluid schermen, met ruimte voor de eigen huisstijl van de aangesloten instellingen.
Het resultaat is een nieuwe en vereenvoudigde gebruikersinterface, zowel voor docenten als voor studenten.”

Ronde 3 Ruimte D1-19

Spreker: Jean-francois Bloem
Organisatie: MCX
Doelgroep: Technisch beheerders

De presentatie gaat over het installeren en configureren van Elastic Search. Vanaf PeopleTools 8.56 is dit de enige ondersteunde search engine.

DEUG Conference 2017 is mede mogelijk gemaakt door: